Op weg naar goed Omgevingsplan Heusden

Natuur, landschap en cultuurhistorie in één beeld

Doel omgevingsplan is duurzaam goede leefomgeving

In 2023 is de Omgevingsvisie van de gemeente Heusden vastgesteld. En die moet uiterlijk 2032 uitmonden in een nieuw Omgevingsplan voor de gemeente Heusden. Het nieuwe Omgevingsplan heeft het doel ” met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming van het leefmilieu, gericht op het in onderlinge samenhang:

  • Bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en goede omgevingskwaliteit, ook vanwege de intrinsieke waarde van de natuur, en
  • Doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving ter vervulling van maatschappelijke behoeften”

Om die omgevingskwaliteit te bereiken worden onder andere daarvoor goede (juridische) regels vastgesteld in het omgevingsplan. De basis daarvoor ligt in de nieuwe visie in combinatie met reeds vastgelegde beleidsregels.

Natuur, milieu en erfgoed belangrijk voor omgevingskwaliteit

Kwaliteit van de leefomgeving wordt bepaald door de kwaliteit van wonen, werken en infrastructurele kwaliteiten, maar natuurlijk ook door schone lucht en schoon water, natuur en landschappelijke schoonheid van velden, bomen en watertjes. Door mooie architectuur, wijken en gebouwen. Door erfgoed in de vorm van gebouwen en beelden. En door herkenning van landschap als duinen, dijken, polders, rivieren en wielen.

Belangrijke wijziging is ook dat de omgevingswet de gemeente oplegt om de bescherming van de omgeving van een monument bij de bescherming te betrekken. Precies zoals wij dat bij de oprichting van Het Vlijmens Lint al voor ogen stond. Wij zijn een vereniging voor erfgoed en groen omdat wij van mening zijn dat monumenten zonder groen niet bijzonder interessant zijn, maar groen zonder monumenten of cultuurhistorie ook veel minder relevantie heeft, zeker daar waar het geen originele natuur betreft.

Druk op ruimte betekent kiezen

De druk op de ruimte betekent dat alle betrokken partijen zich goed moeten realiseren waar welke waarden aanwezig zijn in een omgeving en beschermd of verder ontwikkeld moeten worden. Maar dus ook waar dat minder het geval is en waar mogelijk aantasting geaccepteerd moet worden.
Om die keuzes, binnen de vastgestelde Omgevingsvisie, verder gestalte te geven hebben de Natuur- en Milieuvereniging Gemeente Heusden, Heemkundekring Onsenoort en Het Vlijmens Lint de handen in elkaar geslagen.

Zij zullen samen een gezamenlijke inventarisatie van de aanwezige en te ontwikkelen waarden op het gebied van erfgoed en groen maken en dus aangeven waar wat hen betreft de keuzes liggen. Basis zal daarbij zijn de Groenstructuurkaart Gemeente Heusden en de Cultuurhistorische Waardenkaart Gemeente Heusden en de ontwikkel richting van de Omgevingsvisie. Zij zullen ook aangeven waar ruimte zou kunnen liggen voor verdere woningbouw, infrastructuur en andere noodzakelijke ontwikkelingen. De leden van de drie organisatie vertegenwoordigen 1500 gezinnen in de gemeente en hebben ook bij niet-leden veel sympathie. Door de doordachte input verwachten we daarmee ook een constructief overleg met de gemeente en gemeentelijke politieke partijen over dit onderwerp te zullen hebben.

Werkgroep van start

Inmiddels een werkgroep met afgevaardigden van de drie organisaties van start gegaan met de inventarisaties van waar er meer beleid en bijbehorende regels zou moeten komen en waar juist meer ruimte voor inpassing mogelijk is. Daarbij werd in de eerste bijeenkomst het al in de omgevingsvisie aangegeven belang van de vesting, de ringdijk en de historische Langstraat straten nog maar eens onderstreept.
De gemeente is inmiddels ook aan de slag gegaan: zie het transitieplan in de raadstukken, punt 6. Wij hopen dat de beleidsluwe winkel tijdens de verbouwing wel open blijft en er dus wel ruimte voor nieuw of aangepast beleid blijft, want anders is de facto de winkel gesloten tussen de omgevingsvisie in 2023 en het omgevingsplan in 2032. Wij zijn in ieder geval de tussentijd altijd bereid voor input en gevraagd en ongevraagd advies!